Archieven: Specialisaties

Binnen de fysiotherapie behandelen wij patiënten met veel verschillende klachten. Dit zijn voornamelijk klachten aan het bewegingsapparaat; hieronder verstaan wij klachten aan bijvoorbeeld gewrichten, spieren en pezen.

Voor een afspraak voor fysiotherapie heb je geen verwijzing nodig. Je kunt direct een afspraak bij ons maken.

De fysiotherapeut loopt tijdens de eerste afspraak een screening met de patiënt na welke onderdeel is van de intake en het onderzoek tijdens de eerste behandeling. Hierna beoordeeld de fysiotherapeut of de patiënt goed op zijn of haar plek is voor een fysiotherapeutische behandeling. Als het nodig is kan de fysiotherapeut ook nog contact met de huisarts of andere behandelaar van de patiënt opnemen.
Na de intake en het onderzoek stelt de fysiotherapeut samen met de patiënt een behandelplan op. Dit plan wordt tussentijds en aan het einde van de behandeling geëvalueerd om te kijken welke voortgang er is gemaakt in de klachten van de patiënt.

Dry needling is een innovatieve behandeltechniek in de fysiotherapie. Bij deze techniek wordt de spanning in de spier behandeld met dunne acupunctuurnaalden. Hierdoor kan de spier op een snelle en effectieve manier ontspannen.

Vaak wordt dry needling ingezet als toevoeging in de fysiotherapeutische behandeling bij klachten in de spieren. De behandeltechniek kan zorgen voor het verbeteren van de doorbloeding in de spieren, verbeteren van de mobiliteit in het gewricht en het verminderen van lokale en uitstralende pijn.
Dry needling kan worden ingezet als aanvullende behandelmethode bij veel verschillende klachten, waaronder: spanningshoofdpijn, nekklachten, lage rugklachten, een tenniselleboog en vele andere spiergerelateerde klachten.

De fysiotherapeut zal samen met de patiënt inschatten of dry needling een goede aanvullende behandelmethode voor de klachten kan zijn.

Dry needling behandelingen zijn onderdeel van de fysiotherapie sessie. Hierdoor wordt een sessie dan ook onder een zitting fysiotherapie vergoed vanuit de, indien aanwezige, aanvullende verzekering.

Voor dry needling kun je terecht bij de volgende fysiotherapeuten: Stijn, Lucas en Taliah.
Wij bieden dry needling aan op meerdere van onze locaties. Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.

Het doel van manuele therapie is aan de ene kant het beter laten bewegen van de gewrichten en aan de andere kant de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast.  Hierbij als doel om beperkingen in de dagelijkse activiteiten te verminderen.

Vaak wordt manuele therapie ook gecombineerd met oefeningen zodat de patiënt ook zelfstandig de gewrichten mobiel kan houden en de spieren kan versterken.

Manuele therapie is een specialiserende Masterstudie gericht op het verbeteren van gewrichtsfuncties en het aanleren van specifieke technieken hiervoor. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen zoals het lezen en interpreteren van wetenschappelijke studies.

Zo stemmen wij de behandeling af op basis van wetenschappelijk onderzoek, jouw behoefte als patiënt en natuurlijk ook onze eigen ervaring.
Manuele therapie kan voor diverse klachten van toepassing zijn, zoals bijvoorbeeld: nek en rugklachten. Evenals kan het effectief worden toegepast bij klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en zenuwpijn in armen of benen.

Na een uitgebreid onderzoek bepaalt de manueel therapeut samen met de patiënt of manuele therapie een goede aanvullende behandelmethode kan zijn voor de klacht.

Voor manuele therapie kan jij terecht bij de volgende therapeuten: Lucas, Thorsten en Irwin (i.o)
Wij bieden manuele therapie op meerdere van onze locaties aan. Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.

Voor de meeste verzekeraars geldt tegenwoordig een beperking voor manuele therapie van 9 behandelingen per jaar. Indien jij hierna nog gebruik wilt blijven maken van manuele therapie dan berekent de praktijk jou hiervoor een eigen bijdrage van €10 per behandeling of het dan geldende praktijktarief voor manuele therapie. In overleg kan jouw behandeling ook verder worden overgedragen aan één van onze fysiotherapeuten.

McKenzie therapie is een behandelmethode ontwikkeld in Nieuw-Zeeland en wordt tegenwoordig wereldwijd ingezet. Dit is een methode welke is ontwikkeld voor klachten welke vanuit de wervelkolom ontstaan. Deze methode kan dan ook bij veel verschillende klachten worden ingezet, o.a. rugklachten en nekklachten welke samengaan met uitstralingsklachten in de arm of het been.

McKenzie therapie gaat gepaard met huiswerkoefeningen. Hiermee kan de patiënt, tussen de behandelingen door, thuis verder werken om zodoende de klachten te verminderen. Hiernaast worden de nodige tips en houdingsadviezen voor de langere termijn besproken.

Voor een McKenzie therapie behandeling kan jij terecht bij onze therapeuten: Paul en Peter.
Wij bieden McKenzie therapie aan op een aantal van onze locaties. Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.

Medical tape, ook wel CureTape genoemd, is een rekbare, gekleurde tape welke kan worden gebruikt als aanvullende behandelmethode in de fysiotherapie bij verschillende klachten.

De tape stimuleert het zelf herstellende vermogen van het lichaam en biedt ondersteuning en stabiliteit in het gewricht en de spier. Door de elasticiteit van de tape ontstaat er drukvermindering, hierdoor wordt de bloedcirculatie en lymfeafvoer gestimuleerd. Hiernaast neemt ook de druk op de pijnreceptoren af waardoor het ervaren van pijn kan worden verminderd.

Door de rekbare eigenschappen van de tape zorgt het bij het intapen van een gewricht, zoals een enkel of schouder, niet voor een volledige bewegingsbeperking. Hierdoor kan het gewricht nog goed de natuurlijke beweging maken. Zodra het gewricht meer in de eindpositie komt, neemt de rek op de tape toe.

De medical tape is zo gemaakt dat het ventilerend en huidvriendelijk is. Hiernaast is de tape waterbestendig en kan je er dus gemakkelijk mee douchen. De tape blijft gemiddeld tussen de 3 tot 6 dagen goed op de huid zitten.

Wij bieden medical taping aan op meerdere van onze locaties. Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.
Indien jij behandeld wenst te worden door middel van medical taping dan berekent de praktijk jou daarvoor €16,- aan eigen kosten voor een rol CureTape. Deze is vaak meerdere malen te gebruiken.
Het staat jou vrij jouw eigen aangeschafte tape mee te nemen tijdens de behandeling.

Oefentherapie Cesar-Mensendieck is een behandelmethode welke wordt uitgevoerd door een oefentherapeut. De behandeling is gericht op het bewust worden van een goede manier van bewegen tijdens de dagelijkse activiteiten en werkzaamheden.

De oefentherapeut kijkt samen met de patiënt daar de houding en op welke manier bewegingen worden uitgevoerd. Hierna gaat de oefentherapeut samen met de patiënt, met onder andere oefeningen en adviezen aan de slag om de houding te optimaliseren.

Oefentherapie kan een goede aanvullende behandelmethode zijn bij veel verschillende klachten, denk bijvoorbeeld aan nekklachten bij een kantoorbaan of rugklachten bij een beroep waar er zwaar getild moet worden. De oefentherapeut zal de klachten onderzoeken en samen met de patiënt besluiten welke behandelmethode het beste bij de patiënt past. 

In de oefentherapie zoekt de oefentherapeut samen met de patiënt naar een langdurige oplossing waar de patiënt zelf in de thuis- en werksituatie mee aan de slag kan gaan. Bij oefentherapie gaan we uit van een actief herstel waarbij bewegen en oefenen een centrale rol innemen om te voorkomen dat de klachten blijven bestaan of terugkomen.

Een oefentherapeut werkt graag samen met een fysiotherapeut, hierdoor kunnen de therapeuten samen tot een optimale behandelmethode komen.

Voor oefentherapie kan jij terecht bij onze therapeut: Peter.
Wij bieden oefentherapie aan op meerdere van onze locaties. Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.

In onze praktijk bieden wij echografie aan als aanvullende diagnostiek voor verschillende klachten.
Middels een echografisch onderzoek kunnen verschillende klachten in kaart worden gebracht. Op de echo kunnen spieren, gewrichten en pezen bekeken worden. Hierna kan er snel een diagnose worden gesteld en hieruit kan samen met de patiënt een behandelplan worden opgesteld.

Naast het onderzoek naar de klachten is echografie ook inzetbaar om de voortgang en effecten van een behandeltraject in kaart te brengen.  

Het onderzoek middels echografie, wordt gedaan met een apparaat welke met behulp van gel tegen het gebied van de klacht aan wordt gezet. Hierbij worden er hoge geluidsgolven verzonden welke reflecteren met het weefsel van bijvoorbeeld de spier. Hieruit is op een monitor een dynamisch beeld af te lezen van de spier en kan een oorzaak van een klacht in beeld gebracht worden.

Een echo-onderzoek is een snelle en veilige methode om de klachten in beeld te brengen. De geluidsgolven zijn niet schadelijk en leveren geen complicaties op.

Voor een echografieconsult kun je terecht bij onze therapeuten: Paul en Max.
Wij bieden echografie aan op onze praktijklocatie GOED Schellingwoude.
Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.

Voor het echografie consult rekenen wij aanvullende kosten naast de kosten voor de fysiotherapie behandeling.
De aanvullende kosten bedragen €54,50.
Deze kosten zijn niet in te dienen bij de zorgverzekeraar.

EPTE is de afkorting voor Echogeleide Percutane Elektrolyse Therapie. Dit is een behandelmethode welke kan worden ingezet, als aanvulling op de fysiotherapie behandeling, bij verschillende langdurige peesklachten van o.a. de schouder, elleboog, knie en enkel. Voor een EPTE-behandeling wordt eerst de locatie en aard van de klacht in kaart gebracht middels functie onderzoek en echografie.

Bij een EPTE-behandeling wordt er op een nauwkeurige manier, onder geleide van echografie, een dunne naald aangebracht in het weefsel. Hierna wordt er via de naald stroom geleid naar de kern van het probleemgebied. De milde vorm van stroom kan meerdere processen, welke zorgen voor verbeteren van weefselherstel, in gang zetten.

De effecten van de behandeling worden veroorzaakt door verschillende processen die in het behandelde gebied tot stand komen. Aangetoond is dat er verbetering van bloedcirculatie en een verhoogde PH-waarde te zien is, welke de aanmaak en herstel van peesweefsel bevorderen. 

Voor een EPTE-therapie behandeling kan jij terecht bij onze therapeuten: Paul
Wij bieden EPTE-therapie aan op onze praktijklocaties Schellingwoude.
Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.

Voor de EPTE behandelingen rekenen wij aanvullende kosten naast de kosten voor de fysiotherapie behandeling.
De aanvullende kosten bedragen:
Echografie onderzoek: €54,50.
EPTE 5x: €35,- (eventueel aanvullende behandelingen €7,-)
Deze kosten zijn niet in te dienen bij de zorgverzekeraar.

Shockwave therapie (ESWT) is een therapiesoort waarmee er met schokgolven gevoelige plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven overgebracht naar het te behandelen gebied.

Shockwave therapie zorgt met behulp van schokgolven dat het lichaam zich sneller kan herstellen.
De afgegeven energie wordt via de behandelkop opgenomen in het pijnlijke weefsel. Het lichaam reageert hierop en maakt stoffen aan die het herstel bevorderen. Sommige stoffen creëren een lichte ontstekingsreactie waardoor het herstel versneld en de doorbloeding weer goed op gang komt.
Shockwave resulteert in de meeste gevallen in een goed resultaat.

De behandelmethode kan bij veel verschillende klachten worden ingezet. Dit zijn vaak peesklachten welke al langer aanhouden. Veel voorkomende klachten waarbij shockwave therapie als deel van de behandeling kan worden ingezet zijn o.a. hielspoor (fasciitis plantaris), achillespees klachten, kniepees klachten, scheenbeenklachten (shin splints), voetklachten, elleboog klachten en bij ontstekingsklachten in de schouder. De fysiotherapeut zal samen met de patiënt inschatten of deze behandelmethode kan worden ingezet voor de klachten.

Er zijn twee verschillende soorten shockwave therapie: radiale shockwave en gefocusseerde shockwave.
Radiale shockwave geeft energie over een groter oppervlak. Deze soort van shockwave is geschikt voor onder andere: triggerpointbehandeling, peesontstekingen en hielspoor (fasciitis plantaris).
Gefocusseerde shockwave geeft een geconcentreerde energie op een klein oppervlak in het lichaam. Deze vorm wordt meestal gebruikt voor de behandeling van bot, CPPS, calcificaties en behandelingen rond de heup.

Tijdens de behandeling bij de fysiotherapeut wordt allereerst het pijngebied door de behandelaar gelokaliseerd. Bij een aantal gevallen wordt aanvullend onderzoek gedaan door middel van echografie. Nadat de diagnose is gesteld en gebleken is dat shockwave therapie geïndiceerd is, kan de shockwavebehandeling van start gaan.

Voor shockwave therapie kan jij terecht bij onze fysiotherapeuten: Irwin, Max en Paul. 
Wij bieden shockwave therapie aan op onze praktijklocatie Schellingwoude. Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.

Voor de shockwave behandelingen rekenen wij aanvullende kosten naast de kosten voor de fysiotherapie behandeling.
Vaak zijn er minimaal 5 behandelingen nodig om een goed resultaat/effect te kunnen behalen.
De aanvullende kosten bedragen:
Radiaal 5x: €20,- (eventueel aanvullende behandelingen €5,-)
Gefocusseerd 5x: €40,- (eventueel aanvullende behandelingen €9,-)
Echografie: 54,50
Deze kosten zijn niet in te dienen bij de zorgverzekeraar.