Archieven: Specialisaties

Binnen de fysiotherapie behandelen wij patiënten met veel verschillende klachten. Dit zijn vooral klachten aan het bewegingsapparaat, hieronder verstaan wij klachten aan bijvoorbeeld gewrichten, spieren en pezen.

Voor een afspraak voor fysiotherapie heeft u geen verwijzing nodig. U kunt direct een afspraak bij ons maken.

De fysiotherapeut loopt vervolgens een screening met de patiënt na welke onderdeel is van de intake en het onderzoek tijdens de eerste behandeling. Hierna beoordeeld de fysiotherapeut of de patiënt goed op zijn plek is voor een fysiotherapeutische behandeling. Als het nodig is kan de fysiotherapeut ook nog contact met de huisarts of andere behandelaar van de patiënt opnemen.
Na de intake en het onderzoek stelt de fysiotherapeut samen met de patiënt een behandelplan op. Dit plan wordt tussentijds en aan het einde van de behandeling geëvalueerd om te kijken welke voortgang er is gemaakt in de klachten van de patiënt.

Dry needling is een innovatieve behandeltechniek in de fysiotherapie. Bij deze techniek wordt de spanning in de spier behandeld met dunne acupunctuurnaalden. Hierdoor kan de spier of een snelle en effectieve manier ontspannen.

Vaak wordt dry needling ingezet als toevoeging in de fysiotherapeutische behandeling bij klachten in de spieren. De behandeltechniek kan zorgen voor het verbeteren van de doorbloeding in de spieren, verbeteren van de mobiliteit in het gewricht en het verminderen van de lokale en uitstralende pijn.

Dry needling kan worden ingezet als aanvullende behandelmethode bij veel verschillende klachten, waaronder: spanningshoofdpijn, nekklachten, lage rugklachten, een tenniselleboog en nog vele andere spiergerelateerde klachten.
De fysiotherapeut zal samen met de patiënt inschatten of dry needling een goede aanvullende behandelmethode voor de klachten kan zijn.

Dry needling behandelingen zijn onderdeel van de fysiotherapie sessie. Hierdoor wordt een sessie dan ook onder een zitting fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Meer informatie over dry needling?

Voor dry needling kunt u terecht bij de volgende fysiotherapeuten: Dorien, Stijn, Maaike en Lucas.
Wij bieden dry needling aan op onze verschillende fysiotherapiepraktijk locaties. Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.
Indien u behandeld wenst te worden met dry-needling verzoeken wij u vooraf het informed-consent in te vullen. Zie hiervoor onderstaande link.

*link naar informed consent dry needling*

Het doel van manuele therapie is aan de ene kant het beter laten bewegen van de gewrichten en aan de andere kant de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueeltherapeut een aantal specifieke technieken die op/in de gewrichten kunnen worden toegepast.  Hierbij als doel om beperkingen in de dagelijkse activiteiten te verminderen.

Vaak wordt manuele therapie ook gecombineerd met oefeningen zodat de patiënt ook zelfstandig de gewrichten mobiel kan houden en de spieren kan versterken.

Manuele therapie is een specialiserende Masterstudie gericht op het verbeteren van gewrichtsfuncties en het aanleren van specifieke technieken hiervoor. Veel aandacht wordt ook besteed aan de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen zoals het lezen en interpreteren van wetenschappelijke studies.

Zo stemmen wij de behandeling af op basis van wetenschappelijk onderzoek, uw behoefte als patiënt en natuurlijk ook onze eigen ervaring.
Manuele therapie kan voor diverse klachten van toepassing zijn, zoals bijvoorbeeld: nek en rugklachten. Evenals kan het effectief worden toegepast bij klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en zenuwpijn in armen of benen. Na een uitgebreid onderzoek bepaald de manueeltherapeut samen met de patiënt of manuele therapie een goede aanvullende behandelmethode kan zijn voor de klacht.

Voor manuele therapie kunt u terecht bij de volgende manueeltherapeuten: Dorien, Lucas, Dana en Thörsten.
Wij bieden manuele therapie aan op onze verschillende praktijklocaties. Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.
Indien u behandelt wenst te worden met manuele therapie verzoeken wij u vooraf het informed-consent in te vullen. Zie hiervoor onderstaande link.

*link naar informed consent manuele therapie*

Voor de meeste verzekeraars geldt tegenwoordig een beperking voor manuele therapie van 9 behandelingen per jaar. Indien u hierna nog gebruik wilt blijven maken van manuele therapie dan berekent de praktijk u hiervoor een eigen bijdrage van €10 per behandeling of het dan geldende praktijktarief voor manuele therapie.
In overleg kan uw behandeling ook verder worden overgedragen aan één van onze fysiotherapeuten.

McKenzie therapie is een behandelmethode ontwikkeld in Nieuw-Zeeland en wordt tegenwoordig wereldwijd ingezet. Dit is een methode welke is ontwikkeld voor klachten welke vanuit de wervelkolom ontstaan. Deze methode kan dan ook bij veel verschillende klachten worden ingezet, o.a. rugklachten en nekklachten welke samengaan met uitstralingsklachten in de arm of het been.

McKenzie therapie gaat gepaard met huiswerk oefeningen. Na het verminderen van de klachten na een aantal behandelingen worden er huiswerk oefeningen meegegeven aan de patiënt om zo thuis de klachten verder te verminderen. Hiernaast worden nodige tips en houdingsadviezen voor de langere termijn besproken.

Voor een Mckenzie therapie behandeling kunt u terecht bij onze fysiotherapeut: Paul en Peter
Wij bieden McKenzie therapie aan op onze verschillende praktijk locaties. Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.

Medical tape, ook wel Cure-tape genoemd is een rekbare gekleurde tape welke kan worden gebruikt als aanvullende behandelmethode in de fysiotherapie bij verschillende klachten.

De tape stimuleert het zelf herstellende vermogen van het lichaam en biedt ondersteuning en stabiliteit in het gewricht en de spier. Door de elasticiteit van de tape ontstaat er drukvermindering, hierdoor wordt de bloedcirculatie en lymfeafvoer gestimuleerd. Hiernaast neemt ook de druk op de pijnreceptoren af waardoor het ervaren van de pijn kan worden verminderd.

Door de rekbare eigenschappen van de tape zorgt het bij het intapen van een gewricht zoals een enkel of schouder niet voor een volledige bewegingsbeperking. Hierdoor kan het gewricht nog goed de natuurlijke beweging maken, maar komt het gewricht meer in de eindpositie dan neemt de rek op de tape toe.

De medical tape is zo gemaakt dat het ventilerend en huidvriendelijk is. Hiernaast is de tape waterbestendig en kan je er dus gemakkelijk mee douchen. De tape blijft gemiddeld tussen de 3 tot 6 dagen goed op de huid zitten.

Wij bieden medical taping aan op onze verschillende fysiotherapiepraktijk locaties. Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.
Indien u behandeld wenst te worden met Medical taping dan berekent de praktijk u daarvoor €16 aan eigen kosten voor een rol Cure-tape. Deze is vaak meerdere malen te gebruiken.
Het staat u vrij uw eigen aangeschafte tape mee te nemen tijdens de behandeling.

Oefentherapie Cesar-Mensendieck is een behandelmethode welke wordt uitgevoerd door een oefentherapeut. De behandeling is gericht op het bewust worden van een goede manier van bewegen in de dagelijkse activiteiten en werkzaamheden.

De oefentherapeut kijkt samen met de patiënt daar de houding en op welke manier bewegingen worden uitgevoerd. Hierna gaat de oefentherapeut samen met de patiënt, met onder andere oefeningen en adviezen aan de slag om de houding te optimaliseren.

Oefentherapie kan een goede aanvullende behandelmethode zijn bij veel verschillende klachten, denk bijvoorbeeld aan nekklachten bij een kantoorbaan of rugklachten bij een beroep waar er zwaar getild moet worden. De oefentherapeut zal de klachten onderzoeken en samen met de patiënt besluiten welke behandelmethode het beste bij de patiënt past. 

In de oefentherapie zoekt de oefentherapeut samen met de patiënt naar een langdurige oplossing waar de patiënt zelf in de thuis en werk situatie mee aan de slag kan gaan. Bij oefentherapie gaan we uit van een actief herstel waarbij bewegen en oefenen een centrale rol innemen om te voorkomen dat de klachten blijven bestaan of terugkomen.

Een oefentherapeut werkt graag samen met een fysiotherapeut, hierdoor kunnen de therapeuten samen tot een optimale behandelmethode komen.

Voor oefentherapie therapie kunt u terecht bij onze oefentherapeut: Peter.
Wij bieden oefentherapie aan op onze verschillende praktijklocaties. Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.

In onze praktijk bieden wij echografie aan als aanvullende diagnostiek voor verschillende klachten.
Middels een echografie onderzoek kunnen verschillende klachten in kaart gebracht worden. Op de echo kunnen spieren, gewrichten en pezen bekeken worden. Hierna kan er snel een diagnose worden gesteld en hieruit kan samen met de patiënt een behandelplan worden opgesteld.

Naast het onderzoek naar de klachten is echografie ook inzetbaar om de voortgang en effecten van een behandeltraject in kaart te brengen.  

Het onderzoek middels echografie, wordt gedaan met een apparaat welke met behulp van gel tegen het gebied van de klacht aan wordt gezet. Hierbij worden er hoge geluidsgolven verzonden welke reflecteren met het weefsel van bijvoorbeeld de spier. Hieruit is op een monitor een dynamisch beeld af te lezen van de spier en kan een oorzaak van een klacht in beeld gebracht worden.

Een echo-onderzoek is een snelle en veilige methode om de klachten in beeld te brengen. De geluidsgolven zijn niet schadelijk en leveren geen complicaties op.

Voor een echografie consult kunt u terecht bij onze fysiotherapeut: Paul en Wibbo
Wij bieden echografie aan op onze praktijklocaties Schellingwoude en Amstelkwartier.
Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.

Bij een echografie consult zitten aanvullende kosten naast de kosten voor de fysiotherapie behandeling. De extra kosten bedragen €49,50

EPTE is de afkorting voorEchogeleide Percutane Elektrolyse Therapie. Dit is een behandelmethode welke kan worden ingezet bij verschillende langdurige peesklachten van o.a. de schouder, elleboog, knie en enkel. Voor een EPTE-behandeling wordt eerst de locatie en aard van de klacht in kaart gebracht middels functie onderzoek en echografie.

Bij een EPTE-behandeling wordt er op een nauwkeurige manier, onder geleide van echografie een dunne naald aangebracht in het weefsel. Hierna wordt er via de naald stroom herleid naar de kern van het probleemgebied. De milde vorm van stroom kan meerdere processen, welke zorgen voor verbeteren van weefselherstel in gang zetten.

De effecten van de behandeling worden veroorzaakt door verschillende processen die in het behandelde gebied tot stand komen. Aangetoond is dat er verbetering van bloedcirculatie en een verhoogde PH-waarde te zien is, welke de aanmaak en herstel van peesweefsel bevorderen. 

Voor een EPTE-therapie behandeling kunt u terecht bij onze fysiotherapeut: Paul en Wibbo
Wij bieden EPTE-therapie aan op onze praktijklocatie Schellingwoude en Amstelkwartier.
Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.

Bij een EPTE-therapie consult zitten aanvullende kosten naast de kosten voor de fysiotherapie behandeling. De extra kosten bedragen voor 5 sessies €30.
Hiernaast komen er kosten van een echografie onderzoek. De extra kosten voor een echografie onderzoek bedragen €49,50.

Shockwave therapie (ESWT) is een therapiesoort waarmee er met schokgolven gevoelige plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven overgebracht naar het te behandelen gebied.

Shockwave therapie zorgt met behulp van schokgolven dat het lichaam zich sneller kan herstellen.
De afgegeven energie wordt via de behandelkop opgenomen in het pijnlijke weefsel. Het lichaam reageert hierop en maakt stoffen aan die het herstel bevorderen. Sommige stoffen creëren een lichte ontstekingsreactie waardoor het herstel versneld en de doorbloeding weer goed op gang komt.
Shockwave resulteert in de meeste gevallen voor een goed resultaat.

De behandelmethode kan bij veel verschillende klachten worden ingezet. Dit zijn vaak peesklachten welke al langer aanhouden. Veel voorkomende klachten waarbij shockwave therapie als deel van de behandeling kan worden ingezet zijn o.a. hielspoor (fasciitis plantaris), achillespees klachten, kniepees klachten, scheenbeenklachten (shin splints), voetklachten, elleboog klachten en bij ontsteking klachten in de schouder. De fysiotherapeut zal samen met de patiënt inschatten of deze behandelmethode kan worden ingezet voor de klachten.

Er zijn twee verschillende soorten shockwave therapie: radiale shockwave en gefocusseerde shockwave.
Radiale shockwave geeft energie over een groter oppervlak. Deze soort van shockwave is geschikt voor onder andere: triggerpointbehandeling, peesontstekingen en hielspoor (fasciitis plantaris).
Gefocusseerde shockwave geeft een geconcentreerde energie op een klein oppervlak in het lichaam. Deze vorm wordt meestal gebruikt voor de behandeling van bot, CPPS, calcificaties en behandelingen rond de heup.

Tijdens de behandeling bij de fysiotherapeut wordt allereerst het pijngebied door de behandelaar gelokaliseerd. Bij een aantal gevallen wordt aanvullend onderzoek gedaan door middel van echografie. Nadat de diagnose is gesteld en gebleken is dat shockwave therapie geïndiceerd is, kan de shockwavebehandeling van start gaan.

Voor shockwave therapie kunt u terecht bij onze fysiotherapeuten: Irwin, Max en Paul. 
Wij bieden shockwave therapie aan op onze praktijklocatie Schellingwoude. Neemt contact op met onze receptie voor het maken van een afspraak.

Bij de shockwave behandelingen zitten aanvullende kosten naast de kosten voor de fysiotherapie behandeling.
Vaak zijn er minimaal 5 behandelingen nodig om een goed resultaat/effect te kunnen inschatten.
De kosten hiervoor bedragen:
Radiaal 5x : €15   ( evt. aanvullende behandingen €3)
Gefoceerd 5x: €35 ( evt. aanvullende behandelingen €7)
Echografie: 49,50